Direct contact en advies: 085 – 130 74 66
Kinderen en scheiden 2021-06-09T19:08:46+00:00

Kinderen en scheiden

Kinderen en scheiden

Een scheiding is voor kinderen enorm ingrijpend. Naast het feit dat het een emotionele periode is voor jullie allebei, is het belangrijk om de kinderen niet uit het oog te verliezen. Voor hen is het feit dat hun ouders uit elkaar gaan vaak een grote klap om te verwerken. Daarnaast verandert er veel. Misschien moet er worden verhuisd, wellicht krijgt één van de ouders een nieuwe partner, en ze zien hun beide ouders niet meer dagelijks. Een scheiding roept bij kinderen veel vragen op, dit kunnen vragen zijn waar je zelf het antwoord nog niet op kan geven. Bijvoorbeeld ‘waar ga ik wonen?, wie brengt mij straks naar school?’, ‘eten we nog samen?’ of ‘moet ik naar een andere school?’ zijn vragen waar jullie kind mee kan zitten. Neem de tijd en beantwoord vragen altijd zo eerlijk en duidelijk mogelijk voor zover je dat kunt.

Een mediator kan je begeleiden in het scheidingsproces waarbij kinderen zijn betrokken. Er worden zorgvuldige afspraken gemaakt over jullie kind die worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Naast de zaken die geregeld moeten worden, is een MfN-registermediator opgeleid om om te gaan met emoties die bij een scheiding komen kijken.

Welke zaken moeten geregeld worden voor jullie kinderen?

Naast de emoties, komen er ook extra te regelen zaken kijken bij een scheiding waarbij kinderen zijn betrokken. Met mediation weet je zeker dat er afspraken gemaakt worden die acceptabel zijn voor zowel jullie allebei als jullie kinderen. Uiteraard staat het belang van de kinderen altijd voorop. Een mediator helpt je bijvoorbeeld afspraken te maken over de volgende onderwerpen:

  • Omgangsregeling: een regeling waarbij afspraken worden gemaakt over het verblijf bij de ‘niet-verzorgende’ ouder;
  • Co-ouderschap: zorg je samen op 50/50 basis voor de kinderen? Dan is het belangrijk om afspraken goed en duidelijk vast te leggen;
  • Ouderschapsplan: ouders met minderjarige kinderen zijn verplicht om een ouderschapsplan op te stellen als zij uit elkaar gaan waarin de afspraken over de kinderen zijn vastgelegd;
  • Alimentatie: zowel kinderalimentatie als partneralimentatie.

Open brief

Villa Pinedo heeft met kinderen van gescheiden ouders een open brief opgesteld voor ouders die gaan scheiden zodat ook de kinderen zichtbaar zijn bij de scheiding en hun gevoelens meetellen. Onze mediator zal jullie begeleiden de mediationgesprekken als ouders te voeren in plaats van als ex-partners.

Contact opnemen

Vind een echtscheidingsmediator bij je in de buurt via ons landelijk netwerk. Onze aangesloten MfN-registermediators zijn gecertificeerd en opgeleid om professionele begeleiding te bieden bij een scheiding. Nadat je contact hebt opgenomen kunt je in de meeste gevallen al binnen een week starten met het mediationtraject.

Waarom Echtscheidingsmediator.net?

  • Netwerk van erkende scheidingsmediators
  • In heel Nederland werkzaam
  • Lagere kosten t.o.v. juridische procedure

  • Direct beschikbaar voor kennismakingsgesprek
Contact opnemen